Kako odabrati električnu bušilicu

Napravljeno23. 01. 2023.

Kako odabrati električnu bušilicu

Nudimo raznovrstan asortiman električnih bušilica za profesionalce i povremene DIY radove. Odaberite iz niza modela akumulatorskih, samostojećih, dijamantnih bušilica i modela bušilica sa ili bez čekića. Donosimo različite varijante modela prilagođene visokim zahtjevima za vaš brz i ugodan rad.

Aku bušilica

Velika prednost akumulatorskih bušilica je mobilnost i mogućnost rada bilo gdje bez potrebe za kablom ili strujom. Sastoje se od tijela bušilice i izmjenjive baterije, napajaju se baterijskom ćelijom prema kojoj se kontrolira snaga i vrijeme rada. Zahvaljujući odsustvu kabela, možete doći do teško dostupnih mjesta i olakšati rad na visini.

Duljinu rada i snagu određuje baterijska ćelija, po svim ostalim parametrima akumulatorska bušilica se može usporediti s električnom. Prilikom pražnjenja smanjuje se i snaga bušilice, za veću udobnost korisnika preporučamo da pri odabiru razmislite o kupnji rezervne baterije.

Kriteriji za odabir akumulatorske bušilice:

Snaga: Što je veći napon (V), veća je snaga.
Trajanje: Što je veći kapacitet baterije (Ah), to je duže trajanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bušilice na kabel vs. baterijske bušilice

Redovna bušilica ovisi o električnoj mreži. To znači da ste prisiljeni osloniti se na blizinu električne utičnice kada je koristite. Naponski kabel je trajno ugrađen u tijelo bušilice, što može otežati rad na visinama i na teško pristupačnim terenima. Prednost klasičnih bušilica sa sajlom je niža nabavna cijena i stalan učinak, koji je za razliku od akumulatorske bušilice stabilan cijelo vrijeme.

Stojeće bušilice

Glavna prednost samostojećih bušilica je nedvojbeno točnost, čvrsto su učvršćene u postolju i korisniku pružaju stabilnu pozadinu za bušenje rupa. Imaju veću težinu kako bi stvorili čvrstu osnovu za precizan rad. Na primjer, proizvođači namještaja i drugi obrtnici će ih cijeniti.

Zahvaljujući stajanju na mjestu i ugrađenom pogonskom kabelu, izbjegavate potrebu držati bušilicu u ruci i možete se potpuno koncentrirati.

 

Koju od trojke električna bušilica - bušilica - električni odvijač odabrati kod uvrtanja?

Električna bušilica

Nije primarno namijenjen za uvrtanje, iako se za to može koristiti uz određena ograničenja. Ako električnu bušilicu želite koristiti i za uvrtanje, važno je odabrati bušilicu sa kontinuiranom regulacijom. Regulacija će utjecati na brzinu centrifuge, ali učinak je i dalje isti. Bušilice ne dopuštaju podešavanje momenta zatezanja, zahvaljujući čemu se zaustavljaju kada se postigne zadana sila.

Bušilica odvijač

Bušilica je prikladna za uvrtanje. Kombinira funkcije električne bušilice i odvijača. Zahvaljujući tome, bušilica s odvijačem lako zamjenjuje bušilicu, ali osim toga, opremljena je postavkom zateznog momenta, tako da nema opasnosti od kidanja navoja vijka. Osim toga, akumulatorske bušilice odvijači donose prednost udobnog rada bez kabela.

Električni odvijač

Za razliku od bušilice, na njezin izlazni dio se mogu pričvrstiti nastavci. U profesionalnom radu najčešće se susreću električni odvijači, moment pritezanja može biti električni i mehanički. U mehanizmu je smještena spojka za isključivanje koja isključuje zavrtanje kada se postigne potreban prodor vijka ili vijka.

Udarna bušilica vs. bušilica bez čekića

Kada se pitate hoćete li odabrati bušilicu bez čekića ili udarnu bušilicu, unaprijed razjasnite s kojim materijalima ćete raditi.

Za osnovne radove, poput bušenja drva ili betona, dovoljna je bušilica bez čekića. Ako ćete raditi s tvrđim materijalom i želite odabrati univerzalnu bušilicu, odaberite varijantu s čekićem. To vam daje mogućnost da uključite ili isključite udarni mehanizam, zahvaljujući kojem, ako je potrebno, možete jednostavno bušiti čak iu tvrdim građevinskim materijalima kao što su kamen, čelik ili beton.

Kada radite s mekšim materijalom, isključite čekić kako biste spriječili oštećenje materijala. Za veću učinkovitost potrebno je razmisliti o izboru kvalitetnog pribora, posebice bušilica prilagođenih za rad s tvrdim materijalima.

Bušaći čekić

Udarne bušilice se posebno koriste kod bušenja građevinskih materijala kao što su beton, opeka ili kamen. Vizualno podsjećaju na udarnu bušilicu, ali princip njihova rada je potpuno drugačiji. Udarne bušilice sadrže klip koji više puta komprimira zrak iznad sebe i prenosi udarce izravno na svrdlo. Ovaj princip se naziva elektropneumatski udar i njegova je učinkovitost znatno veća od mehaničkog udara.

Zbog toga su udarne bušilice prikladne za zahtjevnija bušenja, gdje su učinkovitije od udarnih bušilica. U radu s građevinskim materijalima korištenjem udarne bušilice uvelike se skraćuje vrijeme, isti posao možete obaviti brže i s manje napora.

 

 

Postavke kolačića

Kako biste brzo pronašli ono što tražite na naši web stranici, uštedjeli puno klikanja i ne vidjeli reklame za stvari koje vas ne zanimaju, potreban nam je vaš pristanak na obradu kolačića.

Prihvatite sve kolačićeOdbij kolačiće